Studie: Varannan utvecklare anlitas remote

Redan innan pandemin anställde eller hyrde många bolag in externa utvecklare, inte sällan från länder i Asien eller Östeuropa. Fördelar med lägre priser och kompetenser som ofta inte finns att tillgå i Sverige är vanliga faktorer bakom beslutet. Det menar David Ekenvi, affärsutvecklare och grundare av Developers Shore som är ett community för utvecklare som arbetar på distans. De har tagit fram en studie, “Marknadsläget för it-utveckling remote”, som ger en samlad bild över det svenska marknadsläget för IT-utveckling på distans.

David Ekenvi berättar att studien visar att andelen inhyrda utvecklare som arbetar på distans har ökat från 37 till 48 procent under de senaste tre åren, och att en tredjedel av dessa är nearshore eller offshore.

– Majoriteten av företag som hyr in utvecklare på det här sättet är nöjda och andelen som har hittat kompetenserna via externa parter har fördubblats sedan 2021. Det visar att vårt community behövs, berättar David Ekenvi.

Jonas Jakobsson, säljchef på Developers Shore, och David Ekenvi, affärsutvecklare och grundare av Developers Shore.
Jonas Jakobsson, säljchef på Developers Shore, och David Ekenvi, affärsutvecklare och grundare av Developers Shore.

Anlita senior kompetens

Inom Developers Shore finns drygt 800 utvecklare. De flesta kommer från Östeuropa och besitter kompetens inom allt från webbutveckling till mobilutveckling och systemutveckling. Jonas Jakobsson, säljchef på Developers Shore, berättar att deras community gör det möjligt för företag att hitta och anlita seniora kompetenser på bara ett par veckor. Han säger vidare att han tydligt märkt hur inställningen till det här arbetssättet har förändrats under pandemin.

– Tidigare ville man ha svenska utvecklare på plats, men när samhället stängde ner tvingades företagen köpa in verktyg för att möjliggöra distansarbete. Att arbeta med personal remote blev en del av vardagen och snart insåg man de stora fördelarna med att snabbt kunna skala upp sitt utvecklingsteam på ett mer kostnadseffektivt sätt.

”Uppenbart att behovet växer”

– Det är uppenbart att behovet av utvecklingskompetens växer. Vårt uppdrag är att matcha företags behov med rätt kompetens från vårt nätverk av kvalitetssäkrade utvecklare. Genom att erbjuda en mötesplats för utvecklare och företag kan vi hjälpa till att säkerställa framdriften i Svenska företags utvecklingsprojekt och samtidigt skapa möjligheter för vårt nätverk av remote-utvecklare, säger han.

Läs mer om Developers Shore här

Community of Great Devs!

Org.nr 559121-2245
© Copyright Developers Shore


Development office


1A Sportyvna Square(Gulliver, Tower B) Kyiv

Headquarter


Olof Palmes Gata 11, 7tr.111 37 Stockholm

Contact


T: +46 706 28 02 86

Work with us!

Affiliate Companies


Developers BayTechStars